top of page

Istoria Krav Maga 

Imi Lichtenfeld & Avi Moyal
Imi Lichtenfeld & Avi Moyal
Imi Lichtenfeld & Avi Moyal

Krav Maga a apărut inițial ca un sistem militar de luptă, fiind fondat între anii 1930-1950 de către Emrich “Imre” Lichtenfeld (Mai 26, 1910 – Ianuarie 9, 1998). Imi s-a nascut in Bratislava fiind fiul unui bine cunoscut ofiter de politie a unei acrobate de circ. De mic, Imi a excelat la multe sporturi cum ar fi wrestling-ul sau boxul si a practicat diferite tipuri de arte martiale. Cand revoltele anti-semite au prins amploare in orasul sau natal, Imi impreuna cu familia sa au fost nevoiti sa imigreze in Israel (pe atunci Palestina). Imi Lichtenfeld, cunoscut și ca Imi Sde-Or, a început prin a preda tehnici de luptă structurii militare ce avea să devină IDF (Israel Defense Forces), urmând ca și alte două agenții să adopte Krav Maga (Shin Bet și Mossad). În 1964 s-a retras din IDF, continuând să predea Krav Maga atât civililor, cât si forțelor de ordine și implicându-se în dezvoltarea altor aplicații militare. În 1978, alături de un număr de studenți, a creat Asociația Krav Maga, cu scopul de a promova acest sistem de luptă atât pe plan local, cât si pe plan internațional. Pe măsura ce răspândirea acestui sistem de luptă a crescut în afara granițelor statului Israel, a fost necesară crearea unei organizații Krav Maga internaționale. Ca rezultat, a fost creată Federația Internațională Krav Maga – IKMF (International Krav Maga Federation), cu suportul celor mai loiali studenți ai săi, printre care și președintele actual, Avi Moyal.

Ulterior, prin intermediul unor organizații precum IKMF (cea mai prestigioasă și profesionistă federație de Krav Maga din lume) acest sistem a crescut în popularitate. IKMF a adaptat tehnicile Krav Maga pentru a servi atât forțelor interne de ordine, cât și civililor, pentru a răspunde nevoilor oamenilor de a învăța să se apere. IKMF este singura federație care predă Krav Maga unor structuri de renume precum: FBI, GIGN, YAMAM, Legiunea Franceză, Mossad, IDF, Armata Poloniei, Armata SUA precum și civililor din peste 80 de țări.

Krav Maga este un sistem de luptă și nicidecum un sport sau o artă marțială. Nu există reguli si nu există competiții. Acest fapt permite implementarea tehnicilor imprumutate din disciplinele menționate mai sus, fără limitările unui regulament sportiv, pentru a obține eficacitate maximă într-o situație reală.

Krav Maga a devenit din ce în ce mai versatil, fiind dezvoltat pentru a putea fi folosit oriunde, oricând, oricum și de către oricine. Conceptul original a fost ca tehnicile să fie învățate și executate într-o manieră cât mai simplă și mai practică, promovând astfel reflexele naturale ale omului și îmbunătățindu-le. Din acest motiv, Krav Maga este un sistem accesibil, adresat publicului larg indiferent de vârstă, sex sau conformație fizică, prin care practicanții își pot îmbunătății abilitățile într-un timp relativ scurt. In Krav Maga rezultatele apar relativ rapid punandu-se accentul strict pe tehnici, antrenamentele fiind lipsite de ritualuri si traditii.

PRINCIPII DE BAZĂ

Krav Maga încurajează practicanții săi să evite pe cât posibil o confruntare fizică. În cazul în care toate metodele pașnice de soluționare a conflictului au fost epuizate, confruntarea fizică devenind inevitabilă, Krav Maga presupune terminarea acesteia într-un mod cât mai rapid și mai agresiv cu putință. Atacurile sunt îndreptate de multe ori înspre cele mai vulnearible zone ale corpului.

KRAV MAGA PRESUPUNE:

  • Tehnici de apărare și atac executate simultan

  • Dezvoltarea agresivitații fizice (a NU se confunda cu agresivitatea emoțională / psihică). Agresivitatea fizică este considerată unul dintre cele mai importante avantaje într-o luptă

  • Folosirea în luptă a oricărui obiect disponibil

  • Contraatacuri și atacuri preventive executate cât mai rapid cu putință

  • Atacurile țintesc zonele vulnerabile ale corpului, cum sunt: ochii, gâtul, fața, zona cervicală, zona genitală, genunchii, etc.

  • Folosirea unor lovituri simple, executate în mod repetat

  • Conștientizarea permanentă a mediului înconjurător în timpul luptei, pentru a identifica posibile căi de ieșire din conflict, pentru a indetifica alți potențiali agresori și pentru a identifica obiecte ce pot fi utilizate în luptă.

  • Dezvoltatea memoriei musculare si a răspunsului instinctiv în condiții de stress accentuat

Antrenamentele Krav Maga includ dezvoltatea capacității de constientizare a situației și a mediului înconjurător (Situation awareness), studierea și înțelegerea psihologiei unei confruntări de stradă, și dezvoltarea capacității de identificare a unei amenințări înainte ca atacul propriu-zis sa aibă loc. De asemenea, Krav Maga include metode psihologice și verbale ce au ca scop evitarea unei confruntări violente. Prin folosirea de scenarii controlate, Krav Maga urmărește să întăreasca puterea psihică și echilibrul mental al practicanților săi, pentru ca aceștia să-și poată controla impulsurile instinctive, și să recurgă la forță doar când aceasta este ultima soluție.

IKMF Team 

bottom of page